Bug 50799 - DC Backup server can not join into an UCS@school domain from installation cd
DC Backup server can not join into an UCS@school domain from installation cd
Status: NEW
Product: UCS@school
Classification: Unclassified
Component: General
UCS@school 4.4
Other Linux
: P5 normal (vote)
: ---
Assigned To: UCS@school maintainers
:
Depends on:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2020-02-06 18:24 CET by Jürn Brodersen
Modified: 2021-09-14 17:54 CEST (History)
5 users (show)

See Also:
What kind of report is it?: Bug Report
What type of bug is this?: 6: Setup Problem: Issue for the setup process
Who will be affected by this bug?: 2: Will only affect a few installed domains
How will those affected feel about the bug?: 3: A User would likely not purchase the product
User Pain: 0.206
Enterprise Customer affected?:
School Customer affected?: Yes
ISV affected?:
Waiting Support:
Flags outvoted (downgraded) after PO Review: Yes
Ticket number:
Bug group (optional):
Max CVSS v3 score:


Attachments
join.log (238.57 KB, text/plain)
2020-02-06 18:24 CET, Jürn Brodersen
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Jürn Brodersen univentionstaff 2020-02-06 18:24:36 CET
Created attachment 10290 [details]
join.log

DC Backup server can not join into an UCS@school domain from installation cd

A dc backup server can not join into an UCS@school domain if joined inside the chroot env of the installation cd. The problem seems to be that the "40ucs-school-import-http-api.inst" join script fails.

Using our appliances works, a reboot before starting the join should also help.


A "service rabbitmq-server start" at the beginning of the join script seems to do the trick.

Note:
systemd does not work in a chroot. "service" falls back to use the init script if one exists, which is the case for "rabbitmq-server"
Comment 1 Christian Völker univentionstaff 2020-07-01 14:27:32 CEST
Will this bug affect UCS 5 when not fixed? Or is the installer at least partially rewritten with UCS 5?
Comment 2 Erik Damrose univentionstaff 2020-07-01 14:41:24 CEST
UCS 5 will only install the required packages from DVD and then do a reboot, which means the actual installation and domain join is done in an appliance setup - so this should work with UCS 5
Comment 3 Michael Grandjean univentionstaff 2021-04-09 16:48:43 CEST
This hit me today in a customer workshop (customer-id is pending).

With Bug #52770 being fixed, this was the first installation in a long time where I tried to join a UCS Backup into an UCS@school domain directly during the inital installation without a reboot.
Comment 5 Ingo Steuwer univentionstaff 2021-09-14 16:32:18 CEST
This might simply work / is not relevant anymore in UCS 5.0 as the installation process has been changed.